Снимка: Булфото, архив
fallback

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски излезе с официална позиция след разразилите се дебати през последните дни.

Припомняме, че Светият Синод обяви, че той ще бъде задължително споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири. Решението бе взето по предложение на пловдивския митрополит Николай.

Oще по темата

"Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия Синод", призова Симеон.

В съобщението се припомнят думите му при връчването на ордена „Свети Иван Рилски”: „Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.


По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев определи като "смехотворно коронясването на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май".

Кобургготски обаче отрече, че ще бъде в Москва.

"И във връзка именно с тези конспиративни теории, ще отбележим, че в програмата на Царя не фигурира пътуване на 9 май до Москва, както бе публикувано в някои медии", пише в официалното съобщение.

Срещу решението на Синода се изказа и президентът Росен Плевнелиев. Според него може да се създаде разделение сред християните на монархисти и републиканци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

православен

преди 8 години

Днес на 9 май, след като беше посрамен и разобличен, Симеон Кобурга се отказа да го величае Църквата като цар! С едно фалшиво писмо, което лъже че е написал на 6 май дадено вчера, продължава да лъже че е бил миропомазан от Църквата за цар! Всъщност той е бил обикновен мирянин, без да е коронован и миропомазан, а е отстранен от престола без да е встъпил на него защото е бил малолетен. Днес отново вкарва Църквата в лъжа като кара митрополитите да лъжат с него, че са го миропомазали! Срам и позор!

158

Народе????

преди 8 години

Да вземем да му повярваме на този възрастен човечец - щом се представя за републиканец и ще служи на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?!? Шизофренното решение на синода да си остане за негова сметка и най-вече на николай... Нали така. А ние, обикновените християни, верни на Правата Истина Вяра в Бог Отец, Светия Син Божи Исус Христос и Святи Дух да се молим под открито небе, а те да си "споменават" каквото си щат в църквите! Докато се освестят да търсят близост с християнския народ, а не да го отблъскват!

157

Станчев

преди 8 години

Какво толкова скочихте, бе хора , че щели да споменават Симеон - като цар български по време на литургии? Е, това ли е най-голямата вреда за България, това ли ще ни попречи да "вървим напред"? Вие какво - искате да се зачеркне историята, ами нали Симеон е син на Българския цар Борис ? Трябва да се борим против съвременните "царе" , те пречат на България - стига сте отричали дадености от миналото, те не могат да се променят, да се борим за бъдещето !

fallback