Снимка: Булфото, ахрив
fallback

"Всяка неделя, на големите празници, Симеон Сакскобургготски ще бъде споменаван четири пъти. Това е смайващо. Ще го споменават като цар и когато той се споменава на Великия вход, излиза, че държавата е монархия".  Така богословът Тони Николов коментира пред Нова телевизия идеята на Светия Синод в началото на всяка служба Сакскобургготски да се споменава като цар на българите.

"Единственият цар е Христос", настоя той и допълни, че при монархия тази формула е нещо съвсем нормално.

"При република църквата е паралелен свят на държавата", каза той и припомни, че през 2001 година в присъствието на патриарх Максим, Симеон се е заклел в републиканската Конституция. "За мнозина този акт има значението на абдикация", обясни богословът.

Според бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов предложението е от Свети патриарх Евтимий. "Той е автор на формулата за споменаване на българските царе. Ако искате, оспорвайте тази формула. Сега се възстановява тази традиция, която е прекратена през 1946-а", обясни Спасов.

Oще по темата

В защита на идеята на Светия Синод, ексдепутатът от партията на Симеон попита: "Ако вие вземете шофьорска книжка за лимузина, а след това вземете книжка за мотопед, това означава ли, че втората обезсилва първата".

"Не, защото става въпрос за книжка. Монархията и републиката са нещо съвсем различно", отвърна Тони Николов и на свой ред попита реторично: "Ако един от митрополитите на Светия Синод сега стане мюсюлманин, и от джамията отправи проповед, той продължава ли да бъде християнски епископ".

Само преди ден пезидентът Росен Плевнелиев заяви, че се надява Светият Синод да преосмисли решението, с което обяви Симеон Сакскобурготски за цар на българите. По думите му, това може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.

Георги Първанов също коментира отрицателно решението на Синода, като припомни: "Не мога да се меся в синодалните работи, но мога да припомня, че на референдум по темата "Република или монархия", проведен преди 70 години, 90% от българския народ се е произнесъл за република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Йордан

преди 8 години

И какво лошо има да сме монархия?

83

Републиканец

преди 8 години

Помнете думите на Левски "Чиста и свята РЕПУБЛИКА..."

82

Еразъм Ротердамски

преди 8 години

Да, България е царство. Няма акт на абдикация. Референдумът през 1946 г. е проведен в присъствие на окупационни съветски войски. Ако българският народ прецени че цар Симеон не е достоен за такъв, че не може да изпълнява задълженията си или е минало прекалено много време от реалното му царуване или пък такова не е имало, а е управлявал Регентски съвет, то може и е редно да бъде избран нов български цар. А конституцията от 1991 г. ще бъде обявена за недействителна.

fallback