Снимка: Reuters, архив
fallback

Около 3 милиона са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която е 360 лева, сочи изследване за 2015 г. Това обяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Иванова посочи, че спрямо първото тримесечие на миналата година има задържане на нивата на издръжката на живот. По думите й се наблюдава и увеличаване на броя на хората, които живеят под прага необходим за издръжка.

"Издръжката на живот за първото тримесечие на 2015-а година отнасяме към данните за четвъртото тримесечие на 2014-а година и получаваме лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота, но това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания, може да се анализира със следващите периодични изследвания", заяви експертът.

По думите й над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката а живота.

"Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите си", заяви Иванова.

Според първото тримесечно изследване за 2015-а година средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазва на същите нива спрямо миналата година. Има леки колебания, но те основно се дължат на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Шаран -БГ

преди 8 години

КАК ДА НЕ СИ ПОСЛЕ ЩАСТЛИВ В ТАКАВА ДЪРЖАВА ? И КОЛКО МНОГО ИМИГРАНТИ СА СЕ ЗАПЪТИЛИ КЪМ ВИСОКИЯ НИ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ.............

130

Анонимен

преди 8 години

Е колко да получава човек, който не ходи на работа?

129

Сиси

преди 8 години

С плоския данък и другите отдръжки са 200 лева на месец!

fallback