Снимка: Reuters, архив

Зачестяват случаите на насилие на синове и внуци над собствените им майки и баби. Поводът за насилието са искания за пари, за прехвърляне на имоти, разпродажба на имуществото им, коментира пред БТА управителят на фондация "Джендър алтернативи" Милена Кадиева.

Според нея близката роднинска връзка и срамът кара възрастните хора да не подават сигнали, да не търсят помощ и затова почти не се стига до съд. Тази тема е акцентът на проект, който фондацията ще реализира, подкрепяна от Норвежкия финансов механизъм.

В рамките на проекта ще се осъществи директна работа с представители на съдебната власт и на полицията за ефективно прилагане на закона за защита от домашното насилие.

116 са случаите на хора, пострадали от домашно насилие, които са потърсили безплатна юридическа консултация за последните пет месеца, добави Кадиева.

По думите й все още има хора, които не могат да говорят свободно за това, което преживяват, и търсят контакти по телефона или интернет.

Фондацията се ангажира с воденето на безплатни дела на хора, пострадали от домашно насилие и към момента вече са образувани 13 национални и 3 международни дела. Обикновено става въпрос за хора, които нямат доходи, закрила и са особено уязвими.

Анализът на специалистите показва, че полицията много често неглижира проблема с домашното насилие, не разяснява на потърпевшите правата им в такива случаи. По думите на Милена Кадиева неглижирането на оплакванията от домашно насилие често води до т.нар. битови убийства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase