Снимка: bTV

След предупредителните знаци върху кутиите с цигари, такива ще има и върху бутилките с алкохол. Обсъждането ще започне днес.

Ако погледнем към Балканите ще видим, че в България например най-много се консумира бира. Страната ни се нарежда на второ място след Сърбия. На север, в Ирландия, консумацията на бира е почти два пъти по-голяма от нашата. През последните години обаче, цифрите рязко тръгват надолу. Причината – въведени са предупредителните знаци.

В България също има фирми, които вече въвеждат практиката на знаците за предупреждение на бутилките. На нашите бутилки обаче, все още няма черни надписи отпред, а само малки стикери, даващи информация, че дадената напитка е противопоказна за бременни жени, съобщи bTV.

Вече има и примерни знаци, които ще трябва да ни предупреждават. Те са насочени към шофьорите, бременните жени и лицата под 18 години. Освен това потребителите ще бъдат предупреждавани за рисковете от употреба на алкохол по време на работа, при употреба на лекарства и опасността да станеш зависим.

Вече има и примерни надписи, които евентуално ще се приложат към родните бутилки алкохол.

"Алкохолът може да увреди вашето неродено дете", "Пияни шофьори причиняват 10 000 смъртни случая в Европа годишно", "Алкохолът може да причини зависимост" и "Пиенето по време на работа с машини крие сериозен риск" са част от тях.

По света най-фрапиращите предупредителни знаци върху кутии с цигари са тези в Австралия и Нова Зеландия. След въвеждането на страшните снимки и надписи, процентът на пушачите там е спаднал почти с 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase