Снимка: Reuters
fallback

Дебатът за условията за раждане в България и отношението към новородените продължава да набира скорост. Национална мрежа за децата изпрати отворено писмо до здравното министерство, в което настоя за повече грижи за майките и техните бебе от страна на държавата.

Организацията излезе и с конкретни теми за дебат. Една от тях е назначаване на социален работник и или психолог във всяко родилно отделение в страната.

Oще по темата

"Един такъв служител на щат във всяка болница ще има положителен ефект и за подобряване на съществуващите практики за комуникация с родителите по отношение на процедурите, които се извършват на бебетата и децата, както и за информираното съгласие на пациента – да знае какви интервенции се прилагат за лечението и какви са алтернативите", пишат в писмото си до министерството от НПО-то.

Според организацията социалният работник или психологът ще могат да съдействат активно и за по-добрата комуникация между специалистите в болницата, както и за изработване на подходящи начини за съобщаване на тежки новини на пациента или неговото семейство.

Национална мрежа за децата извади отново на дневен ред и другите си приоритети, за които се застъпва от години. Организацията настоява за промяна на съществуващите грижи и практики преди и след раждането на дете, които не съответстват на съвременните тенденции като разделянето на майките и бебетата.

Както Dnes.bg писа в интернет вече се събират подписи под петиция за забрана на разделянето на майката и бебето след раждането. Мрежата протестира и срещу недостатъчната подкрепа за кърмене, недопускането на придружител по време на раждане или допускането му срещу заплащане и други.

"Отчитаме като сериозен проблем липсата на специален отдел за майчино и детско здраве в рамките на Министерството на здравеопазването и изключително трудното допускане участието на неправителствени организации (извън пациентски организации и нацонално представителни организации) в работни групи за консултация на здравната политика по отношение на майките и децата", пишат още от организацията.

Поредният дебат за родилките и бебетата се повдига на фона на скандала, в който акушерка беше обвинена, че е пребила бебе в столична болница. Емилия Ковачева в момента е в ареста, а няколкодневната Никол се възстановява след тежките травми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 9 години

Nepremenno trqbva da ima psiholog Momenta e izkliuchitelno stresov za rodilkite, i prosto trqbva da ima s kogo da razgovarqt i da spodelqt. Az lichno 2003g. popitah ima li psiholog v Tina Kirkova, no nqmashe takav. Otnoshenieto tam beshe nqkak si nepriqtno, no az dadoh 300lv., i akusherkitei bqha liubezni s men.

19

От баща на новороден

преди 9 години

Преди 3 седмици ми се роди син в Германия екипа се състоеше от 2 лекаря сестра , акушерка , санитарка и още 2ма които се занимаваха със детето пресъствах през цялото време и всички бяха много общиви и дружелюбни,щаслив съм че синът ми не се роди в България защото маика ми каза че като ме е родила преди 27години екипа са я били така че несе учудвам че акушерката е била онова невинно създание желая и да изгние в затвора или лудницата

18

АЗ

преди 9 години

Родих в Холандия, с цезарово. Още с кръвта го увиха в кърпа и го хвърлиха на баща му да го прегърне и целуне. Бяха много учудени, че не допуснах роднини при раждането, а мен ме беше страх, че ще припаднат преди мене. Изкъпаха го и веднага ми го дадоха, защото трябва да се сложи на гърдата до един час. При нормално раждане, изписват след 3-4 часа, след цезарово- след един ден, като детето е абсолютно при майката. Първото дете в Бг не можаг да го видя 24 часа,защо?

fallback