Снимка: Dnes.bg
fallback

Контактна група от шестима управители на комплексни онкологични центрове от страната ще участва в преговори със здравната каса и здравното министерство за изясняване на финансирането на този вид лечебни заведения у нас. В Пловдив лекарите приеха и декларация, с която настояват за пълно финансиране на дейността на лечебниците, за да не се стига до фалити.

„Проблемите на всички са едни и същи – приключване на средствата за закупуване на медикаментите за онкологията, в частност за химиотерапията”, заяви пред Dnes.bg  д-р Калин Калинов, управител на Комплексно-онкологичен център – Пловдив.

Бюджетът на онкодиспансера в Пловдив е намален със 7 милиона и 300 хиляди лева, което поставя под въпрос химиотерапията на 30% от пациентите.

За варненската болница само за март преразходът  на средства за лекарства е над 47 000 лева, като това изчерпва възможността за дофинансиране за следващите три месеца напред.

„За листи на чакащите мисля, че не е редно да говорим специално в онкологията, защото по смисъла на спешност и неотложност тези болни не са спешни или неотложни, но според характера на тяхното заболяване всяко едно отлагане във времето и промяна в ритъма на провеждане на това лечение крие рискове за тяхното лечение, прогресия, влошаване и общата преживяемост на тези болни”, твърди д-р Янислава Илиева – зам.-директор на СБАЛОЗ-Варна.

На среща в Пловдив стана ясно, че недофинансирането за година е от 3,5 до 5 милиона лева за всяка  болница, работеща с онкоболни.

Всички 13 онкоболници в страната отчитат дефицит на парите за медикаменти.

 „Изразяваме становище, което ще бъде връчено на институциите от контактната група против проектопромените в Закона за лечебните заведения, който цели заличаване на системата от комплекси онкологични центрове и специализирани болници за онкологично лечение”, добави д-р Калинов.

Според ръководителите на онкодиспансерите в страната въвеждането на листа за чакащи няма да реши техните проблеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

дан

преди 8 години

Унищожават онкологичната помощ!Всяка семейкство има пострадал от онкологично заболяване. Да спасим Онкологичните центрове.Другото е изтребление!

12

Анонимен

преди 8 години

Нека първо да оправят финансирането на здравеопазването ,че не може и е невъзможно държави в ЕС да отделят 12-14% от БВП за здраве.ЕС-средно 8%,а Ние едва под 4% от БВП за здраве.при еднакви цени на лекарства и консумативи, и да обявяваме че лекарите крадяли,болниците надписвали ,и фармацевтичните фирми рекетирали министъра ,изнасяли лекарствата и да се чудим защо за търг на ваксини никои не подава документи???Има световна конспирация срещу НАС??? Не просто без пари нищо не става.8% от БВП трябвПрочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2015/04/29/obrat-dyrjavata-pravi-lechebnici-v-otda

11

нне

преди 8 години

Може да е за добро. Химиотерапията убива по-бързо от болестта...

fallback