Снимка: Reuters, архив
fallback

Нов закон защитава правото на избор на всеки. Наследеното отпреди повече от 60 години "запрещение" - крайна мярка, която забранява на хора с увреждания да взимат сами решенията отново се обсъжда. Правосъдното министерство предлага запрещението да отпадне, а когато се налага - доверено лице да помага за решенията.

В България има 7500 души под запрещение. Те нямат право да се разпореждат със собственото си  имущество, да подписват трудови договори и да гласуват.

"Идеята е да подкрепяме хората с психически увреждания, а не да им обявяваме гражданската смърт като ги поставяме под запрещение", обясни пред Нова телевизия зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. 

38-годишната Наталия Виткова е с умерена изостаналост. След като вече не е под пълно, а частично запрещение, с помощта на своя довереник Йоана, е успяла да си намери работа.
 
"Много добре се чувствам и много ми харесва работата и всички са доволни от мен", споделя Наталия Виткова. 

Благодарение на своя довереник, Наталия може да взема решения с правни последици.  

"Всяко едно решение, за което тя изпитва затруднение - ние го съгласуваме, докато при настоящата система, ако аз съм неин настойник, аз мога и да не я питам. Аз мога да се разпореждам с нея както си искам", обяснява социалният работник Йоана Николова.

"Имам право сега да работя, да си купя каквото искам, да подписвам договор", хвали се Наталия Виткова.

Сега действащото правило на запрещението, според работещите в социалната сфера, често ощетява хората.  

"Дори някои са пращани в институции от роднини, само да се наследят имоти", коментира Любка Александрова от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения.

А Йоана вече вижда положителната промяна при Наталия и се надява законът да да бъде приет и да заработи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 9 години

Нали за това се прави бе хора! Държавата да няма грижи! Да им се вземат имотите и всичко което случайно имат!Така ще измрат по-лесно и ще намалеят! Е, някои биха го нарекли -Държавен геноцид на собственото си население! Няма човек - няма проблем! Така ли господа управници?

5

дрън-дрън

преди 9 години

е, такава глупост н ебя чувала отдавна. Има мног охора с умерена изостаналост, които отлично се справят с живота и ежедневието си, но именно запрещението пази тяхното имущество от "крадци". Вкарвали ги били роднините в лудница, за да им вземат имотите -ами това е проблем на държавата, че е позволила такава злоупотреба с право, а не обратното. Сега "роднините" няма вече да се налага да си правят труда да ги вкарват в лечебно заведение, просто ще ги изхвърлят на улицата.

4

Анонимен

преди 9 години

Пропуска се основно нещо!Става въпрос за България, където измамниците само чакат удобен случай да "ударят"!Никога не трябва да се забравя този факт, когато искаме да въведем нещо от белите страни!

fallback