Гурково. Снимка: общината
fallback

Само за месец тридесет и пет бежанци от Украйна се заселиха в град Гурково, където потърсиха закрила от ужаса на войната. Това каза бизнесменът Кольо Атанасов, който е потомък на бесарабски българи.

В началото на месец март кметът на Гурково Стоян Бонев и бизнесменът, обявиха, че старопланинският град може да приеме бежанци от Украйна, да им осигури квартири и работа.

Две от семействата са с по четири деца, най-малкото от тях е на едва девет месеца. Сред пристигналите има и хора, които няма нито копейка.

По-голяма част от мъжете са с едно, две или три висши образования, половината от тях говорят български език.
Сред тях има инженери, има и университетски преподавател.

Всички преселници са настанени на квартири в град Гурково, а бизнесменът се грижи да им осигури и прехраната. Част от децата посещават детската градина. До края на месеца се очакват да пристигнат и други семейства, пише БТА.

По думите на Атанасов съществуват три проблема - това е дългосрочен статут, даване право на работа и бързо издаване на виза. Според него те могат да бъдат решени само със законодателна промяна.

Проблемите днес бяха дискутирани на работна среща в общината заедно с кмета на Гурково и депутата от парламента на Украйна Антон Кисе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Златен лъв

преди 9 години

До ПешкоОди се гръмни!

17

Анонимен

преди 9 години

вече и българи почнахме да внасяме

16

Lan

преди 9 години

Държавниците - НЕ спете! Това са българи! Размърдайте се! Интелигентни, образовани, желаещи да работят българи с деца! Съкратена процедура, НЕ за визи, за гражданство направо!

fallback