Цветан Чуканов. Снимка: Dnes.bg
fallback

Момче от Пловдив "разби" теста на МЕНСА. Чрез постигнатия за възрастта си впечатляващ резултат тийнейджърът получи право да членува в световната организация. За участие в нея се изисква нивото на интелигентност да е в горните два процента на населението или 99% успеваемост.

15-годишният Цветан Чуканов е ученик от Пловдивската математическа гимназия. За МЕНСА той разбира в интернет и решава да се подложи, за да види какъв резултат би изкарал. След решаването му, тийнейджърът разбира, че е най-младият българин, постигнал такъв резултат.

„Реших да видя какви са ми възможностите. Отидох заради самия себе си и за щастие се справих.”, разказа пред Dnes.bg Цветан Чуканов.

Той постига резултат от 154 точки IQ и 99% успеваемост на теста, което означава, че при същите условия, едва 1% от населението на Земята би изкарало подобен резултат.

„Гордея се, но трябва още много неща да постигна”, споделя ученикът от Пловдив. Цветан казва, че не математическите му умения, а общата му култура и логическо мислене са причина за успеха му. Учителите на младежа вярват в бъдещите му успехи.

„Аз бях положително настроена, когато чух, че той се занимава с това нещо и учудена, не защото не съм го очаквала, а заради резултата, който постигна”, заяви Атанаска Мерджанова, която е учител по английски език в математическата гимназия в Пловдив.

Въпреки че е само на 15, Цветан вече е наясно какъв път ще поеме, след като завърши математическата гимназия в Пловдив.

"Смятам като завърша, да вляза в университет, но се замислям дали да не е в чужбина”, казва още 15-годишният гений.
Едва 1% от населението на света има IQ, равно на това, което притежава българинът от Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

axismundi

преди 8 години

"Геният" няма нужда от добри условия, за да просперира. Той е този, които ги създава - условията. Интелигентността е комплексно понятие и един тест с разпознаване на триъгълници и кръгчета, не може да бъде критерий за интелигентност, пък камо ли за гениалност.

43

Ot london

преди 8 години

Biagai Maina do kato e vreme predi tezi divatsi da te pritopiat v tiahnata prostotia.

42

Бесен

преди 8 години

До Анонимен 58Затвори своята клоака! Побеснявам, когато някой нарече така Отечеството! И аз ругая некадърните и прости твари, които ти, не аз избра да ни управляват, но не давам никому да цапа името на България, нито на чужденец, нито на тук произведено иZпражNeNиe!

fallback