Николай Ненчев. Снимка: архив, БТА
fallback

Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления започва проверка за твърдението на военния министър Николай Ненчев, че му е предлаган подкуп, съобщиха от прокуратурата. 

В интервю за в. "Сега" министърът съобщава за среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на "сериозни проценти" при съгласие за подписване на договор за 80 млн. лева за поддръжка на военните самолети МиГ-29.

Ненчев твърди, че "те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат". Твърди също, че са били отправяни заплахи за живота му във връзка с работата му.

От прокуратурата уточняват, че досега Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лице, съобразно чл. 205 ал. 2 НПК.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, включително и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС.

Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 НК - закана с убийство, спрямо министъра на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 8 години

При НРБ военната служба бе въпрос на чест - дълг към Родината. Само лентяите търсеха връзки да влязат в Строителни войски, за да изкарат службата, като мъжки секретарки на някой шеф.

39

Анонимен

преди 8 години

Ненчев разказа, че е бил трудовак в поделение в Стара Загора. Освен това е бил войник не 2 години, както се полагаше тогава, а още 3 месеца "поради напрежението в държавата около възродителния процес"."Братът на баща му - емигрант в САЩ, служил в рота на НАТО по време на Студената война. Братовчедът на Ненчев пък е завършил "Уестпойнт" и станал кадрови офицер в американската армия.

38

Анонимен

преди 8 години

Явно от подкупа си е присадил коса недоразумението министър.

fallback