Снимка: Булфото, архив
fallback

Поправката в Закона за движение по пътищата, която бе приета на първо четене от депутатите преди десетина дни, увеличи значително глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки. Така тя ще скочи 10 пъти и ще достигне до внушителните 200 лева.

Това решение обаче породи сериозни дискусии в обществото преди окончателното гласуване на промените. Едни приемат крайната мярка, а други контрират, че спират по паркове и площадки, защото не са осигурени достатъчно паркоместа.

Преди няколко дни пък "Експериментът в Dnes.bg" само в рамките на 20 минути "събра" потенциални глоби на обща стойност близо 20 000 лв. Видео от "акцията" може да видите тук.

В разгара на дискусиите Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли високите глоби за паркиране на тротоара?

Резултатите показват, че близо ¾ от отговорилите над 3550 души одобряват под една или друга форма новите санкции.

Почти половината от запитаните (48%) са отговорили, че подкрепят по-високите санкции за неправилно паркиране, но признават, че има проблем с паркирането и затова преди да влязат в сила новите санкции трябва да бъдат осигурени адекватен брой места за паркиране. 36% от отговорилите пък са по-крайни и смятат, че новите санкции са правилни и трябва да влязат в сила час по-скоро.

За 12% от отговорилите в анкетата от тези санкции няма да има никаква практическа полза и това е начин единствено за "законен обир" от страна на институциите.

Едва 3% от хората определят глобите като незаслужено високи, а само1% от отговорилите признават, че нямат кола и на практика този въпрос не ги касае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 9 години

И на мен не ми трябваше кола, но ми писна да се прибирам вечер във *** таксита и мазни ман*али да ми предлагат "мъжките" си атрибути, на 35 години изкарах книжка и си купих кола. Причината е в огромните песове, които са доста агресивни през зимата и заради които не мога да се прибера от спирката до нас. Сутрин , ако ми се наложи да излизам преди 7 часа през зимата, трябваше да си викам такси.Махнете огромните песове от града и кола не ми е нужна, обичам да ходя и не ме мързи.

69

Анонимен

преди 9 години

Глупости. Има Градски транспорт. Ще ходиш на работа с метро. А магазините си имат паркинг.

68

Анонимен

преди 9 години

По логиката на 59 трябва да си купим по 1 място пред къщи, пред работата, пред гаджето, пред всеки магазин, от който пазаруваме, пред болницата в случай, че се наложи да се прегледаме и т.н. Така че ако имаме едни 200 бона за купуване на паркоместа, можем да си купим и кола най-после. Ако разбира се изобщо са останали такива след упоритото ограждане на улиците и превръщането им в импровизирани паркинги при това съвсем легално от местния политичеси "елит".

fallback