Николай Николов. Снимка: архив, БулФото
fallback

8 по-големи отряда ще бъдат образувани от съществуващите в момента 31 спасителни групи, съобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов пред БНТ. Според него така ще бъде предоставена по-добра услуга.

"От всяка група се взимат, условно казано по 5 човека, за да може да отидат в големия център да стане отряд, който покрива целия спектър на бедствието – радиационна защита, свлачищни процеси, инженерна защита. Големият отряд ще има задача да помага на по-малките, а всички инциденти се поемат от пожарникарите, както е било винаги", разясни той.

Oще по темата

Николов е категоричен, че спасители няма да бъдат съкращавани.По думите му разполагаме с най-добрата техника на Балканите.

Главен комисар Николов каза още, че мотивацията е лично усещане и не се изчерпва само с достатъчно финансиране.  Няма организация на бюджетна издръжка, която се хвали, че са достатъчни средствата за издръжка, допълни той.

В момента един пожарникар се пенсионира при 27 години трудов стаж, от които малко над 18 в системата на МВР като пожарникар. Новото предложение на социалното министерство е от следващата година да се пенсионира при тези условия, но и при навършени 53 години.

"Ако това стане, ще бъдем на първо място в Европа, защото на много места пожарникарите се пенсионират над 60 години. Говоря за Чехия, Полша – там са 63, включително до 65 стигат“, разясни шефът на пожарната.

Все пак той уточни, че огнеборците не са трудоспособни на 63 г. за работа на терен, но има и други длъжности в пожарната.

"Ние трябва да завишим нашата самоподготовка, физическата дееспособност. Ти може и на 30 години да си физически недееспособен, и в случая негоден за пожарникар и спасител. Може да си на 60, но достатъчно физически дееспособен, за да помагаш", коментира той и допълни, че професията е доста рискова и пожарникарите заслужават по-рано да придобият право на пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

sante_dog

преди 9 години

А 65 годишен хирург да те оперира? А 65 годишна балерина да ти танцува на сцената?А 65 годишен миньор?А 65 годишен тракторист?А 65 годишен шофьор?-Всеки човек си има лимит и след една определена възраст повечето започват да не могат. Пожарникарите по принцип по цял ден бичат айляк и веднъж в годината я им се наложи да излязат от гаража я не. Пък като се наложи и толкова и работа вършат. Този само го каза в др страни на 60....

fallback