Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Всички знаем, че умни и талантливи млади българи заминават в чужбина, за да завършат образованието си. Но едва ли знаете, че има програма, благодарение на която, служители от български агенции пътуват в чужбина, за да ги върнат обратно, разкрива "Нова телевизия".

В началото на миналата година служителите от Агенцията по инвестиции и Агенцията по заетостта започват много интензивно да обикалят не само Европа, но стигат и отвъд Океана. Идеята е да съберат колкото се може повече български студенти и да ги убедят да си дойдат и да работят в България.

Бюджетът по програмата е 175 000 лева. Обиколили са 13 държави. Дискусиите са се провеждали в българските посолства на съответните страни. В Берлин, където учат около 20 000 българи например, на информационната среща са присъствали 20 души.

Как се популяризира събитието, за да има търсения ефект, не е ясно.

На самата среща има презентация на Агенцията по инвестиции, за това колко е добра страната за инвестиции и друга, на Агенцията по заетостта, за това колко много възможности за работа предлага тя.

На студентите се дава имейл адрес, на който да изпращат своите автобиографии. Срещата продължава с презентация на България със снимки – пейзажи от нашата страна с музикален съпровод - песни на Емил Димитров и Веселин Маринов.

Твърди се, че около 750 души са посетили всички тези срещи, тоест, средно по 60 души на среща. След проверка  се установява, че нито един от студентите, които са присъствали на срещата, не се е завърнал в страната.

Дали идеята е била да се свърши някаква реална работа или просто да се отиде в командировка е въпрос, на който всеки може сам за себе си да намери отговор.

Интересно е обаче, че  нашите институции твърдят, че кампанията е успешна. Аргументът е, че тъй като много студенти са присъствали на тези срещи, вероятно един ден те ще се върнат.

Оказва се, че сред пътуващите в командировка е имало не само редовни служители, които работят със студентите, но и началници на съответните агенции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

Кажете ми, как младите и умните завършили в чужбина ще се върнат тук? Ако се подлъжат какво ще срещнат тук, изпростял и озлобен народ който не мисли за бъдещето и само оцелява. Като чуят два пъти Умника от Банкя и ако го видят, че е разбирач по всичко а нищо свястно ни е създал, ще се върнат веднага. А ако му видят министрите особено когато се изказват се розбира, че на тези места са случайно попаднали. Като сравнат цените с тези на Запад и заплатите е ясно, че никой няма да се върне.

24

До Бизнесмен

преди 9 години

Що ни подбиваш бе? Каква е тази заплата от 562 лева? Давай там 400 лева и да се радват, че не са на минимланта от 380 лева!Дебеловрат Демократ-Бизнесмен

23

Анонимен

преди 9 години

Герберастите и Сините са си намерили удобен начин да ходят на почивка в чужбина, за която пак всички ние плащаме.

fallback