Снимка: Булфото, архив
fallback

И трите електроразпределителни дружества са поискали увеличение на цената на електроенергията, стана ясно от думите на новия председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в ефира на Нова телевизия.

Той беше категоричен, че всеки по веригата - от производител до потребител в енергетиката, трябва да поеме своята отговорност за стабилизиране на системата. Потребителите вече са платили с увеличението от 10% през октомври 2014 година, а Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) също са поели своя дял, защото не са поискали увеличение на цените от новия регулаторен сезон (1 юли 2015 – 30 юни 2016 година).

„Ще преговарям с трите дружества (EVN България, ЧЕЗ и Енерго Про – бел. ред) и ще търсим възможност да не се случи това, което искат”, каза Иванов.

Той добави, че EVN България са поискали увеличение с 8,5%, но отказа да коментира какво са поискали останалите две дружества.

Новият председател на комисията отхвърли обвиненията, че опитите да задържи цената на тока са популистки ход преди местните избори в края на тази година. Той изтъкна факта, че преди по-малко от година електроенергията поскъпна с около 10% и не е допустимо ново увеличение.

Аргумент в посока цената да бъде задържана е и фактът, че България е на второ място в Европа по енергийна бедност. 61% от домакинствата у нас отделят повече от 10% от бюджета си за покриване на енергийните сметки (основният показател за енергийна бедност в Европа - бел. ред), уточни още Иванов.

Той беше категоричен, че поскъпването на тока не решава нищо.

„Само реформите могат да решат проблемите в енергетиката”, каза Иванов.

Заради конкуренцията от гледна точка на потребителя либерализацията ще намали цените на тока, смята още председателят на КЕВР. Той гарантира, че регулаторът ще направи всичко възможно да няма споразумения между търговците, които да задържат високи цените за крайните потребители.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Ж

преди 9 години

Как щеше да се образува цената на един хляб, ако се използваше формулата на ЕРП-тата (ЧЕЗ; ЕВН; ЕНЕРГО ПРО)?1. Хляб 0,50 лв.2. Пренос на хляб 0,45 лв.3. Достъп на камиона за пренос по магистралата 0,35 лв.4. Пренос на хляба на ниска скорост 0,25 лв.5. Пренос на хляба на висока скорост 0,50 лв.6. Добавка за минаване на зелено 0,75 лв.7. Високоефективно комбинирано производство на хляб-0,30 лв.8. Невъзстановяеми кражби на хляб от поточната линия-0,60 лв9. Нещо за държавата: 20%Всичко: 4,44 лв.

9

Ж

преди 9 години

НЕ КОМИСИЯТА ЩЕ РЕШАВА ДАЛИ ДА ПОСКЪПНЕ ТОКА, А ЩЕ ПРЕГОВАРЯТ ЗАЩОТО ТОВА РЕШЕНИЕ СЕ ВЗИМА ОТ ЕРП-ТА.ТЕ ПРАВЯТ ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБОСНОВКА, А ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЧЛЕН НА КЕВР САМО ПИШЕ РЕЗОЛЮЦИЯ- ДА.ТОВА СЕ КАЗВА НЕЗАВИСИМ ОРГАН

8

Анонимен

преди 9 години

Оня дето продаде електроразпределението на чужденци бял ден да не види докато е жив.

fallback