Снимка: Булфото, архив
fallback

Балетните артисти реагираха остро на предложението за промени в Кодекса на труда, според които възрастта за пенсионирането им ще стане от 50 на 53 години. Сега те излизат в пенсия при 25 години регистриран трудов стаж.

Според примабалерината Сара-Нора Кръстева, директор на балета на Софийската опера, пенсионирането на 53 години ще убие балетното изкуство за 10 години.

"Системата ще се задръсти, ще се увеличат и разходите за заплати. В същото време ще се влагат и средства в обучението на децата, които после няма да има къде да се реализират и ще напускат България. Ако се приеме новата възраст, за около 10 години нашето изкуство ще бъде убито - сегашните балетисти ще са на възраст, а младите няма да могат да влизат в театъра", коментира Кръстева, цитирана от БТА.

Oще по темата

Според нея пределната възраст за пенсиониране на балетистите е 43-45 години, защото "след тази възраст просто не можеш да надвиеш природата".

"С Вежди Рашидов при първия му мандат като министър на културата преди четири години успяхме да постигнем оптималната възраст - 43-45 години. Отдавна е установено медицински, че работата ни е тежък физически труд и може да се практикува максимум 25 години. След това телата ни са амортизирани и дори и да искаме, не можем да продължим. При предлаганите промени не се отчита, че балетистите се натоварват от деца и физически, и психически", допълни примата.

Тя каза, че е изключително обидена и омерзена от коментари по темата в публичното пространство от хора, които по думите й нямат представа от работата на балетните артисти.

Общо в страната балетистите са 138, а 63-ма от тях са на щат в Софийската опера и балет, посочи Димитър Сотиров от PR екипа на операта.

Той цитира известния режисьор проф. Петър Луканов, че само при един скок натоварването на коленете на балетистите е 500 килограма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

поли

преди 9 години

чета коментариите и си казвам ега ти колко прости и *** хора има,нищо не вдяват ни от култура,ни от изкуство ,ама е тъй да си изхвърлят фикалиите черно на бяло,та и нас да ни светнат кво да прай една балерина след 45,па и злобни,бегайте да слушате кондю и пиите една ракия со салатка

42

Нуриев

преди 9 години

Че да правят по 0.00314 скока и решават проблема с натоварването и се пенсионират на 153 години.

41

Владо

преди 9 години

Да ги пенсионират когато станат 53 kg .

fallback