Езерото с лилиите ще бъде домакин на сбирката. Снимка: Булфото

Хора от всякакви възрасти, пременени в народни носии, ще се съберат тази събота на езерото с лилиите в Борисовата градина, съобщават от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7).

Срещата е част от кампанията "Традиция в града" и ще отбележи една година от старта й. Началният час на събора, където освен своеобразното ревю на носии, всеки ще може да се хване на хорото и да се освежи с чаша вино, е в 14:00 часа, съобщават организаторите.

Идеята е сбирките да се провеждат всеки уикенд в различни кътчета на България. Така всяка събота и неделя хора от цялата страна и дори от чужбина ще излизат от домовете си, пременени в национални носии, за да популяризират красотата на българските традиции и обичаи.

"Традиция в града" е кампания, чиято цел е да покаже колко е хубаво да познаваме своето минало и да го пренесе в настоящето. Да преоткрием красотата на националните ни носии, които могат да звучат модерно и днес и да им отдадем нужната чест и уважение. Целта на инициативата е да направи пълна етнографска карта на облеклата и традициите в различните региони", коментира председателят на А.Р.И.З.-7 Пеньо Иванов.

Идеята се осъществява с подкрепата на ансамбъл Гоце Делчев, ансамбъл Хоро, ансамбъл „Дунав”, ансамбъл „Хемус”, студия „Северняци”, ИМ Батак, „Ломски ритми”, ИМ Ихтиман, Читалище „Земеделец” Козаревец, Дай Бабо огънче, Читалище Бобов Дол – МФА „Разметаница”, Кукерска група „Дионисиев звън”, Фолклорна група при 40 СОУ и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase