Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Всеки гражданин на София може да снима колите, които са паркирали на тротоари, върху детски площадки и зелени площи и да алармира за нарушенията Столичния инспектора.

"Имаме уговорката със Столичната дирекция на вътрешните работи - КАТ, които ни обясниха, че трябва да има една панорамна снимка на мястото и една, на която се вижда регистрационният номер на автомобила, който е паркиран на забранена площ. Това ще е достатъчно основание, за да бъде глобен нарушителят", обясни пред т, пише "Труд" шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Експерти са на мнение обаче, че има риск глоби да се налагат и при фотомонтажи, ако практиката със снимките проработи.

Преди седмица с поправки в Закона за движение по пътищата на първо четене депутатите решиха глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи 10 пъти - от 20 лв., колкото е сега, на 200 лв.

Шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева обяви, че е разпоредила след Великден да й представят справка с паркоместата във всички квартали на столицата. Според нея нещата трябва да вървят паралелно – да има санкции за нарушителите, които оставят колите си на тротоари и детски площадки, но същевременно да се решава и проблемът с паркоместата в града.

Георгиева се оплака, че неотдавна служители на инспектората са били нападнати и бити от шофьори, паркирали неправилно в София. Тя даде пример и с това, че в инспектората решили цяла седмица да вдигат колите по една и съща улица в центъра на столицата, за да видят дали има "възпитателен" ефект, но се оказало, че всеки ден идвали нови и нови нарушители.

Според наредбите за организирането на движението и за зелените площи в София да пишат глоби за неправилно паркиране имат право три различни институции.

Ако колата е на платното за движение, където паркирането е забранено - правомощия за налагане на глоба има СДВР-КАТ. Ако автомобилът е на тротоара - органите по контрол и наказание са СДВР-КАТ и Столичният инспекторат. Ако превозното средство е оставено в зелените площи, то право да глобят водача му имат инспекторатът и Центърът за градска мобилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Анонимен

преди 8 години

Аз плащам 200 лева данък за колата си,а в квартала Ж.К.Сухата река специално моя блок 84,няма места за паркиране.Няма нито една табела за да укаже къде може да се паркира,но намирам жълто листче на което пише ,че съм паркирал на алея.от 20 години си спирам кол;ата там на никой не пречеше ,но великия строител -сикаджия решил да събира пари за изборите.Първо,не трябва ли да осигури места за паркиране общината,а тогава да обвинява хората?

102

Стамат

преди 9 години

А ще им гледат ли EXIF-ите?

101

край

преди 9 години

как не вдявате че проблема не е че се нарушава закона - ПРОБлЕМА Е ЧЕ ВАШЕТО ДЕТЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕ БЕЗОПАСНО НА УЧИЛИЩЕ, БАЩА ВИ НЕ МОЖЕ ДА ИДЕ ХЛЯБ ДА СИ КУПИ, ЖЕНА ВИ НЕ МОЖЕ ДА РАЗХОДИ ВАШЕТО БЕБЕ защото ти българино си качил на тротоара таралясника си.

fallback