Снимка: архив, Булфото

Народът масово търси съдействие от премиера и администрацията на Министерския съвет за надписани сметки за битови услуги и срещу вдигнати незаконни пристройки от съседи. Това показва обобщената справка за писмата със сигнали, молби и жалби, които постъпват в приемната на „Дондуков” 1.

През последната година общо 3538 граждани са писали до МС. Повечето заявления с искане за помощ обаче заваляли през последните 5 месеца, откакто министър-председател е Бойко Борисов, тъй като хората очаквали, че той лично би се ангажирал с проблема им. В рамките на втория му мандат над 1800 души са потърсили съдействие от правителството по теми от всякакво естество, отчете пред „Монитор” началникът на отдел „Приемна” в МС Соня Божикова.

Тя призна, че гражданите много често идвали с мерак за лична среща с премиера, но това ставало само при изключителни случаи.

„Непосилно е министър-председателят да разговаря с всеки поотделно. Площадът тук би бил малък за всички”, коментира Божикова. Борисов приемал срещи обикновено, когато се касаело за проблем в цял сектор.

За отделните частни затруднения на всеки един от оплакалите се пред МС се задвижва стройна процедура от действия и кореспонденции между институциите, за да се стигне в крайна сметка до разрешаване на съответния казус.

Най-честите оплаквания на гражданите са за завишени според тях сметки за ток, вода, парно и телефонни услуги.

„Сега, като приключи отоплителният сезон и дойдат изравнителните сметки, очакваме лавина от сигнали. Но недоволството е постоянно”, обясни Божикова.

Търсенето на съдействие от МС срещу дружествата дава резултат, като в случаите, в които проверката е установила завишаване на сметките, пострадалият потребител си получавал надписните суми обратно. Често обаче се оказвало, че сигналите са напълно несъстоятелни и дружествата са били изрядни.

„Наскоро например имахме случай, в който гражданин с ръкописен сигнал върху парче от лист хартия настоятелно пита защо следва да заплати над 300 лв. сметка за мобилен телефон”, разказа Божикова.

След задействаната от МС проверка се оказало, че човекът е набирал различни импулсни номера, сред които и телевизионни игри, без да предполага, че всичко това се таксува солено.

Администрацията на МС трябвало да се занимава дори и с незаконни фигури на динозаври по сигнал на общински съветник. Става въпрос за изграден комплекс край Ново село от бутафорни скулптурни фигури на динозаври, на кон с човешка фигура, каменна алея с монтирани две метални и едно дървено оръдие, постройка, наподобяваща крепостна стена, както и пещера от камъни, като всичко това било вдигнато върху парк – част от защитена зона НАТУРА 2000.

След сигнала от МС веднага се обърнали към ДНСК. Проверката установила закононарушение и било постановено административно наказание за кмета на общината.

Куп писма пристигат в приемната на МС и по социални въпроси. В едно от заявленията тежко болен мъж молел за пари, с които да си купи обезболяващи медикаменти. След инициирана спешна проверка по казуса човекът получил сумата от 1000 лева.

Много от писмата на гражданите са с искане за съдействие за намиране на препитание. Понякога дори мераклиите за нова служба посочвали конкретна престижна компания, за която искат да работят.

„В такива случаи препращаме данните, но с изричното уточнение, че Министерският съвет няма никакво отношение към кандидатурата и е преценка на работодателя какво да предприеме”, уточни Божикова.

В графата „търся си работа” имало и абсурдни искания. Особено в месеците преди съответни избори започвали да се появяват хора, които се предлагат за кандидати за кметове или депутати.

„Това обаче не е сериозно, защото редът е съвсем друг. Министерският съвет и изпълнителната власт нямат нищо общо с процедурата по издигане на кандидати за избори”, призова Божикова самозванците да спрат с подобни искания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase