Снимка: Avio28

Без твърд алкохол на брода на Авиоотряд 28. Това е новият вариант на обществената поръчка за кетъринг, публикувана на сайта на държавния превозвач.

Редуцирането на списъка с ястия и напитки дойде след сериозна обществена реакция, накарала премиера Бойко Борисов да задвижи спирането на поръчката. Той призна, че хората с право недоволстват и обяви във Facebook, че кетъринг няма да има.

Няколко дни по-късно транспортният министър Ивайло Московски изпълни поръчението с уговорката, че менюто на борда няма как да се принизи до пръжки и туршия, но ще се изготви "нормално меню", което да не дразни хората.

С развитието на скандала пък стана ясно, че от години на властта във въздуха се сервират екзотични ястия с омари и скариди.

Първоначалната цена на поръчката бе с прогнозна цена 40 хил. лв., а сега според новия документ тя ще струва около 30 хил. лв. Това е за периода 2015/2016 година.

Още по темата
Разнообразието е намалено – вместо 119 различни артикула, летящите на борда ще трябва да се задоволят само със 72. В списъка този път липсват предлаганите по-рано четири вида алкохол, сред които лондонски джин, руска водка и 12-годишно шотландско уиски. Остава им бирата - само българска, съобщи bTV.

Сред свежите плодове вече няма екзотичните ананас, манго и папая. Остават обаче два вида ябълки, каквито според думите на транспортния министър, премиерът обичал да похапва. Броят на предлаганите плата също е намален – от 18 на 6 вида.

Основните ястия, в които преди влизаха сьомга, бяла риба, октопод, калмари и омар, вече са по-опростени. Сред тях има английска закуска, броколи със синьо сирене, зеленчуци на скара, тиквички с ориз.

От ордьоврите отпадат скаридите, като пасажерите ще разполагат с български сирена и колбаси, както и с редени зеленчуци.

От десертите пък отпада "Тирамису"-то. В графата "Други" влизат добавки като захар, сметана, масло, кетчуп, горчица, майонеза, както и прибори, салфетки и клечки за зъби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase