Снимка, архив Булфото

Мнозина миряни ще посрещнат Великден в църкви без свещеници. В планинската община Елена църкви има почти във всяко населено място, като общо са 23. Поповете обаче са само петима. Те са принудени да обслужват по една църква в градовете Елена и Златарица и по още десетина по селата, пише "Монитор".

Но е невъзможно божиите служители да бъдат едновременно на няколко места на Великден. Затова те най-често избират да си останат в града.

В селата пък хората сами отключват църквите си, палят свещи, изнасят светата плащеница от олтара и се провират под нея. А някои по-образовани дори излизат на амвона и оттам четат на съселяните си подходящи откъси от Светото писание. Положението е такова във всички села от двете общини Елена и Златарица без изключение.

Във великотърновското село Самоводене пък вече 9 години хората се молят в опасна за живота им църква. През 2006 година в църквата „Света Ирина” се появили пукнатини, които се разширили толкова, че северната и южната страна на храма започнали видимо да се раздалечават една от друга.

Оттогава кметът на селото Николай Милаковски не спира да търси средства за ремонт на храма. Опитите му обаче, удрят на камък. Вместо пари от общината изпратили експерти, които разпоредили църквата да бъде запечатана като опасна и вътре да не се влиза.

Кметът обаче, на своя глава не изпълнил разпореждането и хората в Самоводене продължават да посещават храма си на празници, рискувайки той да се срути отгоре им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase