Двете книги. Снимка: Dnes.bg

Директорът на НИМ Божидар Димитров обяви, че няма да съди плевенския футболист Антонио Иванджиков заради скандала с книгата му "12 мита в българската история".

"Неприятно ми стана, когато разбрах, че съм окраден", призна историкът пред Нова телевизия. Той посочи, че за една книга се събира информация цял живот и писането й отнема много време.

Още по темата

Божидар Димитров разговаря по телефона с плевенския футболист пред телевизията. Младежът разказа историята си пред професора и как така се е появила книгата с неговото име.

По думите на Антонио той имал курсова работа, свързана с книгоиздаването и грешката е станала точно там. Младежът свалил книгата на директора на НИМ и я пратил на печатницата да му я разпечатат, за да я представи в университета.

Историкът увери младият футболист, че няма да го съди, но се закани, че ще съди плевенската печатница за това, че е окраден.

Както Dnes.bg съобщи, книгата "12 мита в българската история" на Божидар Димитров е излязла под "авторството" на Антонио Иванджиков в 4 екземпляра. За кражбата сигнализираха от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", за които били предназначени три от тях.

От издателството, отпечатало книгата заявиха, че не познават клиента си, а са комуникирали с него само чрез имейл. На пресконференция Димитър Клатуров от "Печатница НИМА" - Плевен обясни, че практиката им била да издават книги на млади автори безплатно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase