Архив: Булфото

В 15 "хранителни взрива", регистрирани през миналата година, са били засегнати 270 българи, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Голям брой от тях са били деца, уточни той.

В 7 от случаите заразените са консумирали храна в заведения, а останалите - приготвена в домашни условия. В 11 от всички случаи са били открити причинителите на заразата, като основно са били салмонела или стафилококова инфекция.

Факторите, влияещи негативно върху здравето на хората, са небезопасната или нездравословна храна, обездвижването, замърсената околна среда и стресът, посочи д-р Кунчев. Те водят до повишаване на случаите на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, допълни той, цитиран от БТА.

Доказано е, че затлъстяването е сериозен рисков фактор за развитие на онкологично заболяване, каза доц. Михаил Околийски, представител на офиса на Световната здравна организация в България.

Трябва да се прави разлика между безопасна и здравословна храна, каза Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните. Той отбеляза, че в България има добра нормативна уредба, но тя все още не се познава добре от бизнес операторите.

Проучване, извършено преди две години от Националния център по обществено здраве и анализи, е показало, че 90 на сто от децата до 5-годишна възраст искат храна, видяна в реклама по телевизията, а 70 на сто от родителите я купуват, въпреки че осъзнават нейната нездравословност, каза проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене.

Тази година темата на Световния ден на здравето - 7 април, е безопасността на храните, определена е от Световната здравна организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase