Снимка: архив, Булфото
fallback

След почти тримесечно сериозно боледуване във Вашингтон почина писателката Лада Галина, съобщи информационният портал за българите по света Eurochicago.com.

Лада Галина е литературният псевдоним на българската писателка Ганка Славова Габровска-Каранфилова. Тя е била съпруга на литературния критик академик Ефрем Каранфилов (починал през 1998 г.), от когото има син - доц. д-р Ефрем Ефремов - известен български спортен журналист и университетски преподавател.

Лада е родена на 8 февруари 1934 г. в Бургас. През 1958 г. завършва Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира испански език и литература. След това работи като редактор на детски списания и като драматург в Държавния сатиричен театър. Издала е около 45 книги и е написала сценарии на два игрални филма. В последните години тя живя и твори в САЩ, като сътрудничеше с няколко български издания на американския континент, включително и с нашето при самото му основаване.

В началото в САЩ е работила като бавачка и продавачка в супермаркет. По-късно започва работа в една от най-големите вериги книжарници, като успява да убеди мениджърите, че ще привлича клиенти с петте езика, които владее - английски, испански, френски, руски и български. През 2012 г. Лада Галина бе удостоена с годишната награда на Центъра на българската общност във Вашингтон за значим принос за запазване на българския език и култура сред общността ни.

В момента във Вашингтон тече инициатива за набиране на средства за уреждането на погребението и възпоменателна служба в памет на писателката, се посочва на сайта на Eurochicago.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

!!!

преди 9 години

Зайченцето е на Леда Милева.

13

mp

преди 9 години

С риск да се изложа,но ще питам- тя не е ли автор на ,,Зайченцето бяло''(текст).Децата под 30 год . едва ли са чували за нея.Пък и днес кой чете приказка за лека нощ на детето си.Нали има телевизия компютри тблети

12

!!!

преди 9 години

Не съм я чувала. Не разбрах кое е по-важно - да съм я чувала или да пратя пари за погребение?

fallback