Снимка: Булфото

Има български краставици и домати на пазара в момента, но в основната си част оранжерийните зеленчуци, които вече са на пазара, са вносни, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в студиото на предаването "Събуди се" по Нова телевизия. .

Тя призна, че българският домат е по-търсен от вносните, но ако той се предлага за 1.50 лв. в това време на годината, когато стоката е оранжерийна, "значи произходът му е лъжа”.

"Да говорим, че е намаляло производството или че това е тенденция, не би било правилно. По-правилно е да кажем, че всички мерки за подкрепа, които сме предприели, трябва да доведат до това, че с всяка измината година обемът на българските продукти на нашия пазар трябва да са по-големи и българският потребител да има избора да си купи български продукти”, допълни земеделският министър.

Танева призна, че е възможно да има и нелегален внос на зеленчуци, но подчерта, че са предприети сериозни мерки да не се покриват данъци.

"Има ръст на събраните ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове. Това е един от проблемите, в момента се взимат мерки и със сигурност нелегалния внос е минимален. Няма как търговец, които внася продукция, без да плати ДДС, да не удря българския потребител. Няма как производителите да компенсират тези 20% с печалба”, посочи Танева.

Тя допълни, че пломбирането на камионите по границата е мярка, която не постига искания ефект. “В момента се въвеждат допълнителни методи за контрол на произхода, надявам се да са по-ефективни”, допълни тя.

В навечерието на Великден земеделският министър коментира и качеството на яйцата у нас. "Потребителите трябва да знаят, че българските яйца са най-качествени. За да сме уверени в произхода им, трябва да вярваме на етикета им и на органа за контрол, който трябва да е направил достатъчно добра извадка - особено сред големите търговци, че написаното на етикета съвпада с реалността", посочи министър Танева.

Тя успокои хората, че от повече от седмица екипи на БАБХ осъществяват проверки в търговските вериги, а установените нарушения са минимални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase