Снимка: архив Булфото

Паметникът на Христо Ботев в Калофер се нуждае от цялостен ремонт. Откакто е построен, мемориалният комплекс не е ремонтиран. Всички стъпала са отлепени, а големите гранитни блокове са поддали, шадраванът отпред е в лошо състояние и не може да задържа вода, каза кметът на града Румен Стоянов пред "Фокус”. По думите му на мястото на паметника преди неговото построяване е имало свлачище.

Още по темата

Хора, които са участвали в направата на целия мемориален комплекс, разказват, че когато са засявали боровете и цветните градини около паметника след по-обилен дъжд те са се свличали чак до реката, каза Стоянов.

По думите му има стари снимки, които показват, че това навремето е било скала. Това означава, че има здрава основа, но след насипите, които са направени и при трайно наводняване, почвата се активира и така се образуват свлачищата, каза още Стоянов.

Той сподели, че разчита на ангажимента, които е поел министър Вежди Рашидов за ремонт на паметника. "Мисля, че ще намерим общ език и с премиера Бойко Борисов, защото няма човек в България, които да не се поклони пред Ботев", каза още Стоянов.

Според кмета община Карлово е абдикирала от проблемите на Калофер, въпреки че се води към нея.

"Дори не мога да се срещна с кмета на общината, за да поговорим по съществени за града проблеми", обясни още  Стоянов. Поради това преди две седмици той си е записал час за среща с кмета на Карлово като обикновен гражданин, но тя не също не се осъществила.

"Отново ми бе отказано и секретарката ми каза, че те ще се свържат с мен, когато е удобно, затова се справяме, както можем с проблемите на Калофер", каза още Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase