Снимка, архив Булфото

Това, което най-много липсва на човек днес, освен вярата, е и надеждата, каза в интервю за БТА енорийският свещеник към католическата катедрала "Св. Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра по повод предстоящия католически Великден, който тази година се празнува на 5 април.

По думите му събитията, които стават по света, показват един човек, който живее без надежда, не вижда какво ще стане с него в утрешния ден, в какво да се надява, за какво да живее. "Последният случай е с пилота на самолета, който погуби себе си и още 150 души - откъде тръгва това - от факта, че човек изпада в депресия, защото не вижда надежда", смята отец Валтер. Според него човек трябва да намира истинския смисъл на живота.

Три са основните добродетели в християнството - вяра, надежда и любов. Те са вплетени в духа на Великден, с който ние трябва да живеем, каза отецът. Свещеникът допълни, че всяка година този празник е много очакван - той е централен за християнството. Точно чрез тези събития Бог спаси човека, Бог даде това, което ние наричаме вечен живот, т.е. пълно съединение в живота на самия Бог, разказа отец Валтер. По думите му началото на подготовката е поставено с неделята, която се нарича Палмова неделя или Връбница - от влизането на Иисус Христос в Йерусалим и последните моменти, които той е живял между нас. 

"И ето идва Великден, когато Иисус Христос ни показва, че дори да сме най-лошите хора на този свят, имаме винаги възможността да го намираме, защото той е до нас, той живее до нас с надеждата да каже: "Хайде, човече, стани, защото аз съм до теб, аз съм възкръснал", казва отец Валтер. Според него християнските ценности идват от факта, че след като човек се съединява с Бога, това е от любов и всяко нещо, което прави, е любов. 

"Свети Августин казва "Обичай и прави това, което искаш". Това, което искаш, тръгва от любовта. Ако обичаш, няма грешка. Ако обичаш Бог, ближния, себе си - няма грешка, защото това, което ти после ще правиш, ще бъде в тази рамка, под светлината на Иисус Христос, който възкръсна", обяснява отец  Валтер.

Свещеникът заяви, че очаква около стотина души да дойдат в нощта срещу неделя в църквата. Вечерта обаче на литургията има повече хора. "Тогава присъстват и тези, които идват два пъти на година - за Великден и за Рождество Христово.

"Моето пожелание към всички хора за Великден е да отворят сърцето си за Иисус Христос, който не е възкръснал само за този ден, а завинаги. Ако отворим нашето сърце към него и за него, тогава самите ние ще бъдем истински щастливи и ще имаме свят - много по-добър от сегашния", каза отец Валтер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase