Снимка: БСП

Лидерът на БСП Михаил Миков официално опроверга слуховете, че от 5 април левият вестник „Дума“, който обаче досега не беше официално партийно издание, ще спре да излиза след 5 април.

На тази дата изтичат едномесечните предизвестия за прекратяване на договорите на журналистите от вестника с досегашния му издател Николай Малинов, който го финансира от 2008 г. след оттеглянето на Петър Манджуков.

„Вестникът ще продължи да излиза и от понеделник. От днес започва процесът на преназначаване на журналистите към Националния съвет на БСП, като едно временно, преходно решение до структуриране на юридическо лице, което ще бъде на партията”, увери Миков.

Той беше категоричен, че вестникът ще продължи да излиза, защото е необходим на хората и на левицата.

БСП ще финансира „Дума” от продажби и абонаменти.

Малинов пък отрече слуховете, че решението му има нещо общо с кадрови назначения и обясни, че причините са чисто финансови.

Той похвали усилията на екипа на вестника, благодарение на които през последните близо 7 години читателите на вестника са се увеличили четири пъти.

Главният редактор на „Дума” Юрий Борисов коментира, че има много неверни твърдения по адрес на вестника и за да бъдат разсеяни, в края на миналата година е направено социологическо проучване, от което става ясно, че лоялната аудитория на изданието, която го чете повече от 3 пъти седмично, е около 70 000 души.

„Това ни нарежда на 5-то място сред вестниците по лоялна аудитория”, похвали се той.

Борисов отрече твърдението, че аудиторията е изцяло партийна и посочи, че според направеното изследване 64% от читателите са гласували за БСП на последните избори.

Главният редактор на медията поясни, че останалите или не са гласували, или са били за друга партия.

„По отношение на възрастовия състав на аудиторията изследването сочи, че едва 1/3 от читателите са в пенсионна възраст”, заяви Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase