Снимка: архив Булфото
fallback

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" има нова бакалавърска програма "Хебраистика", която е интердисциплинарна и в нея ще се изучава иврит-койне, историята и икономиката на Израел.

Това обяви днес на пресконференция заместник-ректорът на СУ по учебната дейност доц. Милена Стефанова, съобщава БТА.

Тя обясни, че основното предназначение на специалността е да подготвя много вещи специалисти по развитието на Близкоизточния регион, които да получат знания за държавата Израел и за историята на еврейския народ.

Новата програма ще бъде към Историческия факултет на СУ, но ще се управлява от програмен съвет с председател проф. Христо Матанов. По думите му най-изявената подобна специалност е в Санкт Петербург.

Специалността "Хебраистика" ще се изучава в три модула. Първият от тях е филологически и е свързан с изучаването на езика, но не в неговия библейски и ивритски вариант, а в неговия съвременен вариант - еврейско койне, който е официален език за държавата Израел, обясни проф. Матанов. Той добави, че вторият модул на специалността ще е исторически, а в третия модул ще се изучава стопанството на Израел, което се характеризира с бързо развиваща се пазарна икономика и високи технологии. По този трети модул водеща роля в обучението на студентите ще има Стопанският факултет на СУ.

Студентите, завършили "Хебраистика", ще могат да "задълбаят" занапред в историята на еврейството, да се насочат към преводаческа или литературна дейност, или към дейности, свързани с икономиката на Израел, обясни проф. Матанов. Той отбеляза, че програмата ще се развива в сътрудничество с два университета от Израел - в Йерусалим и Хайфа, който ще помогнат за избора на подходящи учебници по иврит. Лектори от тези два университета ще изнасят лекции пред българските студенти и затова те трябва задължително добре да владеят английски език.

За прием в новата бакалавърска програма СУ е обявил пред Министерския съвет 30 места за първокурсници. Те ще могат да кандидатстват с изпита по история на България от Софийския университет или с матурите по история и цивилизация, по български език и литература, по английски, френски, немски, испански, италиански и руски език.

Годишната такса за специалността "Хебраистика" ще е 500 лева, като съдействие на новата програма ще оказва българското Министерство на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

кали

преди 9 години

Погазихте българските национални ценности и добродетели !!! Какво си говорим повече !!! Българите не са роби !!!!

14

кали

преди 9 години

Виж ги ти бе !!!! Нагли хора !!! Тръгнали да изнудват студентите !!!!

13

Анонимен

преди 9 години

Коя институция или кой бизнес каза , че има нужда от такива кадри ?Безумие . И то маскирано зад висше образование

fallback