Снимка: Getty images/guliver photos
fallback

Телефонните измамници действат по поне 14 сценария, за да измъкнат пари от деца и възрастни хора, съобщават от МВР Добрич.

В региона от началото на годината са регистрирани 12 случая на подобни измами при общо 35 за цялата 2014-а, посочват от полицията.

Сред по-новите сценарии е "Саниране или ремонт на жилища", по който измамниците уговарят възрастни хора, че ще бъдат "рекламно лице" на фирма. Дава се обещание, че жилищата ще бъдат санирани за минимална сума с условието цената на услугата да не бъде споменавана пред други хора. По-късно на потърпевшите се предоставя договор, който подписват, без да разбират, и се налага да заплатят сума в пъти по-голяма от първоначално договорената, поясняват от полицията.

В друг случай измамниците се представят за служители на общината в кампания за обновяване на жилища. Гражданите са уговаряни да дадат пари, които след ремонта уж ще им бъдат възстановени от общината.

Други използвани често схеми за измама са "Внасяне на гаранция за родственик, предизвикал катастрофа", "Пари за лечение на близък, пострадал при пътна злополука", "Освобождаване на колетна пратка", "Печалба от лотарията" и други.

От полицията апелират към гражданите да предупреждават възрастните си близки за възможните телефонни измами и да им обясняват как да реагират, ако им бъде отправена "оферта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

13 годишен умник :D

преди 8 години

Вижте сега. Най-често измамниците са прости хорица, я мутри. Ако отговаряте на английски 100% ще ги затапите; ако знаете друг език-още по-добре. Пример: --Добър ден аз съм полицай ЕДИ КОЙ СИ, ваш роднина ЕДИ КАКЪВ СИ МУ СЕ Е СЛУЧИЛО ЕДИ КАКВО СИ, трябва да платите ЕДИ КОЛКО СИ. Човек ще дойде да вземе парите. Вие му отговорете: -I dont speak your language или Sorry, i can not understand you, can you repeat? Ще ги затапите и повече няма да ви званят.Алтернатива е да се праните на глух

10

Анонимен

преди 9 години

Залавяне и бой до кайма.

9

WTF

преди 9 години

Наскоро един познат започна да събира пари за операция на дете и си даваш сметка колко е трудно да накараш някой да ти даде 2лева , и ме е яд, когато видя как ей така за добър ден и се подаряват хиляди

fallback