Снимка: Reuters, архив
fallback

От 20.30 ч. до 21.30 ч. днес ще се състои тазгодишното издание на международната екологична инициатива "Часът на Земята", съобщиха организаторите от WWF. Eдночасовото изключване на осветлението в цял свят e с цел опазване на природните ресурси, популяризиране на "зелени" идеи и изразяване на съпричастност към проблемите на околната среда.

Опазването на реките е акцентът на WWF-България през тази година. Избрахме фокусът ни да е опазването на реките, припознати за най-важен природен ресурс от над 70 на сто от българите, коментира Веселина Кавръкова ръководител на българския офис на екоорганизацията. Българските реки са преграждани, изкопавани, унищожавани и ни показаха какво следва, когато нарушим равновесието, коментират от WWF.

От екоорганизацията са инициирали подписка в подкрепа на реките и решения на техните проблеми, сред които са още липсата на подходящи рибни проходи и изграждането на голям брой ВЕЦ.

Символичното гасене на светлините на знакови и институционални сгради и паметници ще бъде съпътствано от различни екологични и културни прояви у нас. Във Варна екоинициативата ще започне с огнено и LED шоу, под съпровода на акустична музика. В София отбелязването ще започне в 20.00 ч., традиционно пред Народния театър "Иван Вазов". Екоинициативата ще бъде придружена от светлинно шоу, музика и изобразяване на защитени видове със светлина.

"Събития от такъв мащаб и характер ни карат да се замисляме за това, че природата е нещо, което получаваме даром от децата си. Нашата задача е да я съхраняваме, да я пазим и да осигурим добри условия за живот", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА. Мисля, че в такива моменти е хубаво да се замислим за начина, по който подхождаме към природата и природните ресурси, добави тя.

"Изключи светлините, включи себе си!", призовават от екоорганизацията, на чиято страница в интернет могат да се намерят подробности за различните инициативи, съпровождащи  "Часът на Земята" у нас. Всеки може да отправи послания за реките, като нарисува нещо в тъмното със светлина и го заснеме с фотоапарат, приканват още от WWF и предоставят за целта инструкции на сайта си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Андрешко

преди 9 години

Поредното лицемерие.Всеки хитрец, издига някакво "знаме" и се опитва да събере ЕЛЕКТОРАТ. Гасенето на тока, преброяване на електората ли е ?

14

сибирска

преди 9 години

Часът на земята...... С танковете и кръвта на убитите ли ще изразите уважението си в така наречения час на земята?! ЗЕМЯТА не се нуждае от един час уважение. Земята се тресе от мъка и болка. Вникнете в това, и променете редица "правила", свързани с отношението към нея. Тя е свята за всички - за хората, за растенията и животните.

13

az

преди 9 години

Не се променя мисленето с едно гасене...ежедневното уважение към Земята е най-голямата инициатива! Аман от еднодневни спасявания на Природата!

fallback