Снимка: архив, Булфото
fallback

Лекарите и пациентите нямат различия в целите си, но това от Българския лекарски съюз не го разбират. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Милан Миланов, завеждащ централна реанимация в "Пирогов”.

"В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите”, разказа проф. Миланов. По думите му от БЛС са водили тайно преговори с НЗОК в продължение на месеци и са се съгласили на "убийствено престъпна методика на разплащане”.

Oще по темата
"Те са виновни, че доведоха нещата до ситуацията, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките”, коментира той.

По думите на проф. Миланов лекарите и пациентите са сиамски близнаци, тъй като новата методика ще удари и двете страни. "Тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите”, добави той.

"Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджета”, коментира проф. Миланов. "Бюджетът на НЗОК е лош и през август или през септември ще се наложи актуализация”, убеден е той.

Д-р Емил Райнов от БСП прогнозира, че отново най-потърпевши ще са пациентите. "За първи път касата закова бюджетите. С ограничението да се използват 80 % от бюджетите болниците ще работят до 22-23 число от месеца и пациентът ще трябва да търси къде има болница, в която да може бъде обслужен”, допълни той
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

mp

преди 9 години

А по коя методика не са обречени,а ?Може би по тази в болницата в която за няколко месеца 197 пациента са в кома??Преди 2-3 дни го казаха.Истината е ,че се правят излишни прегледи,изследвания ,на принципа -,,елате днес ,елате утре'' .В епикризите се пишат и измислени неща.Самите лекари източват касата .А с пенсионерите каква гавра си правят-не е истина.

32

лекар- пенсионер

преди 9 години

Тъгувам за пациентите преди прехода...... идваха на преглед ,чувствах се полезен ...Не си поставяха диагнози по интернет,..слушаха препоръките ми -...идваха редовно на контролите прегледи..Тези дни чаках при моята лична лекарка ...повечето дойдоха без насрочен час за преглед и чакаха за направления....Аз помолих за обстоен преглед и съм впечатлен от уменията на колежката ми, но най- малко 5 пъти телефонни позвънявания прекъсваха прегледа ми.Ужасен съм!

31

против !!!24 и 30

преди 9 години

1.100 години да минат, няма как да стане. Лекарите превърнаха професията си в бизнес.........Бизенес в превод означава Работа. Факта ,че в България под тази дума се разбира "Далаверка" е съвсем друго ,но това за лекарите по никой начин не може да се отнася......2.Коле адски си прав ...........с т некоректно отношение към лекарите скоро направо медицинския факултет хващат термирала и ти ще трябва да се лекуваш при баячки или в най- добрия случай ще трябва да Внесеш лекари - индийци.

fallback