Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Министерството на финансите погаси мостовия заем в размер на 1,5 млрд. евро, отпуснат от четири банки в края на миналата година.

Днес ведомството върна на HSBC Bank, Societe Generale, Citibank, клон Лондон, и УниКредит Булбанк взетия на 18 декември 2014 г. кредит. Това се случва само ден, след като в хазната постъпиха набраните на международните пазари 3,1 млрд. евро. Сетълментът на тройния транш еврооблигации бе с дата 26 март.

С погасяването на заема изцяло на 27 март 2015 г. в държавния бюджет се спестяват 3,7 млн. евро лихвени разходи, отбелязват от ведомството в съобщение до медиите.

Заемът беше договорен за срок от шест месеца при годишен лихвен процент, определен от шестмесечния Euribor плюс надбавка от 0,9 процентни пункта, с възможност за удължаване на мостовото финансиране с още 6 месеца.

Сумата от 1,5 млрд. евро бе взета с цел финансиране на държавния бюджет, свързано с очаквания по-голям дефицит, необходимостта от финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка с изплащането на депозитите в КТБ, както и обезпечаването на ликвидна подкрепа на банковия сектор.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

trik

преди 9 години

kak stana toa nomer - s kufari li ?s elinskite banki li?

8

Анонимен

преди 9 години

... МФ погаси взетия през декември заем... с друг заем, дет' го взе през март...

7

Анонимен

преди 9 години

С 16 млрд не само някакви мижави заеми от по 1-2 млрд можеш да погасиш, а можеш и да СИ КУПИШ ИЗБОРИТЕ за 20 години напред.Ония със "свойствата на телетата" ви го каза в прав текст.

fallback