Снимка: Сметна палата
fallback

Новият шеф на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че не се чувства като избран след политическа сделка.

„Състезание имаше, но то беше преди избора. Палатата е върховен одитен орган и контролен орган на парламента, така че е логично да има съгласие между партиите относно избора на председател“, коментира той пред БНР.

Oще по темата
Цветков заяви, че много рядко е имало опити за политически натиск върху палатата и не очаква такива и сега.

"Всеки, който е професионалист и който е работил дълго време в системата на финансовия контрол и на одитите, знае как да отстоява своята независимост. Въпреки всичко има и други гаранции за тази независимост и те са в самия закон“, коментира той.

Най-късно в понеделник или вторник ще бъдат известни имената и на двамата заместник-председатели. Един от тях ще бъде другият кандидат за председател на палатата Горица Грънчарова, уточни Цветков.

Новият председател на Сметната палата обяви, че проверките в съдебната система ще бъдат приоритет в работата на институцията.

„Традиционно секторите, които са приоритет за Сметната палата, са енергетиката, здравеопазването, сигурността и публичната администрация. Тъй като годишната програма за одитната дейност е приета от предишния състав на Сметната палата, когато бъдат избрани моите колеги и екипът бъде формиран, ние ще прегледаме тази програма и ако се налага, ще може да настъпят някои изменения в нея", допълни той.

Цветков уточни, че европейските проекти винаги са били приоритет при одитите, както и обществените поръчки при одитите на общините, защото са една от "високорисковите области".

"Съдебната система е най-основният одит на Сметната палата. Ако се проверява някой орган или някое звено от съдебната система и се констатират такива нарушения, които считаме, че имат данни за някакво престъпление, се спазва установеният ред – предоставят се на компетентните органи, а в случая това е Прокуратурата", допълни той.

Цветков заяви, че ще провери казуса с раздаването на бонуси в палатата точно преди смяната на ръководството, за който алармира печатно издание у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Д-р Йордан Иванчев

преди 9 години

Страхотен професионалист,уравновесен и невероятно принципен. Браво.

3

Дякон

преди 9 години

И сега какво? Назначиха те и за да си върнеш услугата ще им прикриваш бакиите?

2

Анили

преди 9 години

То, че има състезание има, но не е феърплей, а с предизвестен край

fallback