Снимка: Булфото, ахрив

Препоръчителна квота за излъчване на българска музика в обществените електронни медии. Това е предложението на министъра на културата Вежди Рашидов.

Идеята му хрумнала след среща с посланика на Гърция Димостeнис Стоидис.

Рашидов припомни, че излъчването на родна музика е пренебрегнато в последното десетилетие и българския радио и телевизионен ефир пускат много по-малък процент българска музика спрямо англоезичните хитове.

"Време е и България да ползва ценния, натрупан с годините опит на страна като Гърция, която е известна с това, че в радиата и по телевизиите там се излъчва предимно и най-вече хубава гръцка музика, създадена и изпълнена от гръцки творци и изпълнители", категоричен е Рашидов пред TV7.

По време на срещата с посланика, министърът изрази интереса на България за сътрудничество и в областта на културното наследство, археологията и туризма.

Той сподели и своята идея за създаването на общи туристически продукти между трите съседни държави Гърция, България и Турция.

"Това е мащабна идея, но ако бъде осъществена някой ден, ще утвърди мястото на региона на световната културна карта", подчерта Рашидов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase