Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Инвеститорите от групата „LIC33“ да представят информация за произхода на средствата си. Това поиска Министерският съвет в съобщение, разпространено от правителствената информационна служба.

Още по темата
Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев, обявиха от кабинета, след като по-рано днес от дружеството дадоха пресконференция.

На нея новите собственици се разграничиха от Цветан Василев. Директорът на компанията Пиер Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании.

Създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

От правителството уточняват, че основната им задача, преди да формират отношението си към "обявилите се за инвеститори", е да проучат произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност, пише още в съобщението.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях, допълват от МС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase