Снимка, архив Булфото

Летище "София" приключи най-краткия месец - февруари, с общо 270 622 обслужени пътници, което представлява увеличение от 4,6 процента спрямо същия период на миналата година, съобщиха от летището.

Пътниците по редовните международни линии отчитат стабилен ръст от 6,3 процента, като техният брой за месеца е 246 115 - с 14 588 повече от 2014 г. С 3 процента обаче е намалял броят на пътувалите по вътрешни линии. С близо 2000 по-малко през февруари са организираните туристи, превозвани със сезонни чартърни полети.

Положителна тенденция се наблюдава и при изпълнените полети до и от летище "София". През февруари броят на кацналите и излетели самолети е 3052, което е с 2,5 повече повече от миналата година.

Бизнес авиацията отбелязва ръст от 32 процента, докато товарните полети са намалели с 12 процента. Ръст от 5,6 процента на годишна база се наблюдава при превозите на товари и поща. Обемът на товарите през февруари 2015 г. на летище "София" е 1343 тона спрямо 1272 тона за същия месец на предходната година.

Въпреки по-малкия брой на карго полети, превозените с тях пратки отбелязват увеличение от 16 процента спрямо миналогодишния февруари, докато с пътническите полети по редовни линии товарните обеми са с 5 процента по-малко.

На 28 март влиза в сила лятното разписание на полетите на летище "София", което ще бъде допълнено с нови предложения. От началото на май 2015 г. швейцарската авиокомпания "Swiss International" възстановява своята редовна линия от Цюрих до София. Отново ще има директни полети до Южна Италия, като това лято "Mistral Air" ще лети освен до Катания, но и до Бари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase