Снимка: Bulgaria On Air

От седмица Южна България е в снежен капан. Над 60 хиляди домакинства са без ток.

Най-тежко е положението в Кърджалийско, съобщава кореспондентът на Bulgaria On Air от Пловдив Илиян Велков.

Бедстват населени места в община Ардино и община Крумовград.

Има много съборени постройки, други са затрупани.

Хората са били принудени в продължение на дни да си пробиват път през преспите, за да достигнат до магазин.

Само в района на Ардино има около 80 паднали стълба, които трябва да се възстановят. Нивото на водните басейни се следи денонощно.

Екипите на пожарната в Смолян осигуряват храна и медикаменти с високопроходима техника и подпомагат звената за медицинска помощ. До кърджалийското село Свободиново обаче се стига все още само пеш.

„Не бяхме приготвени за зимния период, но въпреки всичко, всичко беше нормално. Толкова дълбок сняг никой не очакваше”, казва Семра Шабан – кмет на село Свободиново.

В селото хранителните магазини са празни, но хората се грижат съседите да не умрат от глад, като споделят хляба и храната с тях.

„Помежду си с комшиите си го разпределяхме, колкото си имахме и никой не е останал гладен”, разказва Семра Шабан.

Хеликоптер със спасители и медици на борда и днес доставяше медикаменти и хранителни продукти в труднодостъпните райони.

„Постъпват и други данни за лица, които нямат връзка с близките си, но правим всичко необходимо след час-два да осъществяват връзка с тях, за да нямат притеснение”, казва директорът на МВР-Кърджали Венцислав Момчилов.

60 хиляди домакинства в страната все още са без ток. Половина от тях са в района на Кърджали.

"Първо трябва да се нарежат дърветата. Правим всичко възможно да доставим агрегати", казва Петър Костадинов - говорител на EVN.

Подновено е почистването в община Лъки заради новия сняг на 14 март 2015, съобщава БТА. Кметът на общината Веселин Симеонов съобщи, че новата снежна покривка е над 15 см.

Гледайте видеото и чуйте разказите на хората от Родопите на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase