Снимка: Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви категорично, че няма да подава документи за академик и помоли името му да не бъде коментирано в контекста на каквито и да е звания и титли, стана ясно от негово писмо, изпратено до председателя на БАН академик Стефан Воденичаров.

В позицията си Рашидов отправя благодарност към акад. Стефан Воденичаров, както към акад. Светлин Русев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Антон Дончев и акад. Людмил Стайков за номинирането му за академик на Българската академия на науките, което е станало на 19 януари 2015 г. 

Още по темата
"Разбира се, този акт събуди в мен задоволство от това, че съм забелязан. Едновременно с това събуди и размисъл и сериозен анализ за това къде се намирам и каква е ситуацията. Лично аз смятам, че подобен род звания и титли би трябвало да се дават не за прослужени години и юбилеи, а за заслуги към българската наука, култура, изкуство, без значение от възрастта“, пише в писмото си Рашидов и продължава:

"Единственият фактор е приносът както на учените, така и на таланта на хората в културата. А за всичко това всеки един от нас има своята творческа биография. Така че по този повод искам да Ви уведомя, че днес аз няма да подам необходимите документи за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата ми за академик и искрено желая името ми да не се коментира по никакъв повод относно каквито и да е звания и титли.

Нека да е ясно на всички – аз няма да се кандидатирам за академик. А за оценката – искрено Ви благодаря. Оставам с преклонение, респект и уважение към българската наука, изкуство и култура”, се посочва още в писмото, цитирано от пресцентъра на културното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase