Снимка: архив Булфото
fallback

Амортизиралата апаратура в "Пирогов" застрашава ежедневно живота на пациентите, тъй като има опасност тя да спре. Това призна пред bTV директорът на болничното заведение проф. Стоян Миланов.

Проф. Миланов каза още, че в "Пирогов" работят около 560 лекари, които са се квалифицирали на Запад и имат умения и знания да работят с модерна техника. Такава обаче тук няма.

Шефът на болницата коментира още, че проблемът с уредите е "замитан под масата" с години и още от студенти лекарите знаят къде са олющени някои от уредите. Апаратурата се сменяла само след "подмазване" на министрите, като причината за това е липса на ясен механизъм.

По сметките на проф. Миланов на болницата са нужни общо 30 млн. лв. - 10 млн. за преоборудване и 20 млн. за покриване на дълговете. Нужно е и да се признае специфичността на "Пирогов".

"При сегашната ситуация всичко е на мускули. Болницата продължава да функционира благодарение на труда на специалистите. Необходима е подмяна на техниката, има клиники и отделения, които не са ремонтирани повече от 30 години", обясни Миланов и призна, че неговата оставка е била ход за привличане на внимание към проблема.

Въпреки всичко светлина в тунела има: министерството е поело ангажимент към "Пирогов", а на министър Петър Москов проблемът му е близък, защото самият той е започнал кариерата си там.

"Подпомагането на лечебното заведение не може да е еднократен процес", настоя още Миланов.

Шефът на "Пирогов" постави въпроса за отнемане на лицензи на болници, с усложненията на чиито пациенти трябва да се справят. Една от тях, уж реномирана болница, с подпис на мастит професор, им прехвърлила случай на остър перитонит, който трябва да се оперира до 1 час.

Друга "бутикова травматологична болница със златни кранчета" близо до "Пирогов" им препратила пациент с усложнение при смяна на ставата. Той обясни, че резултатът от лечението остава при тях, но коства много усилия и амортизира апаратурата.

Попитан докога положението в "Пирогов" ще е такова, той беше лаконичен: "Докато субсидията за глава добитък в България е по-голяма от тази за грижата за спешните пациенти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 години

Затова пък във ВМА гладят бръчки за чудо и приказ.

14

Анонимен

преди 9 години

"Ще е така, докато" крадете

13

Анонимен

преди 9 години

А бе то и във Военна болница няма пари , ама се видя къде са отивали. Няма контрол,затова е така!

fallback