Акцията с вертолета по спасяване на родилката в Кърджалийско. Снимка: Dnes.bg

Вертолети "Кугър" се включиха в спасителната операция в Кърджалийско. Един хеликоптер от авиобаза Крумово оказа първа помощ на пострадали от снежното бедствие в Южна България, а друг излетя за района на Кърджали на хуманитарна мисия. Два екипа на бърза помощ очакваха бедстващите на авиобазата.

Хеликоптерът излита от авиобазата в Крумово в 13,32.

40 минути по-късно започва да извършва сложната спасителна операция в Кърджали. На земята има дълбок сняг и машината не може да кацне. Тогава спасителите решават да изтеглят родилката във въздуха. Няколко минути по-късно тя вече е на борда.

„Отидох с нея, поговорихме какво ще правим, казах й, че ще има какво да разправя на това детенце, притеснително й беше, защото беше вързана с лебедка”, разказа пред Dnes.bg спасителят Димитър Стоянов.

Хеликоптерът с 10 души на борда, сред които двама медици и четирима спасители се върна на авиобаза Крумово минути след 17.00 часа. На борда се намираше 36-годишна родилка от кърджалийското село Горно Прахово, чийто термин е днес. Тя очаква да роди второ момче.

„Вкъщи бях и нямаме ток, пътят ни е затворен и много се уплаших”, разказа пред Dnes.bg Вилдане.

Онкоболна жена в тежко състояние отказала да бъде транспортирана с хеликоптер. Трима диабетици са били снабдени с медикаменти.

„Посетихме четирима човека – трима имаха нужда от инсулин и бяха в стабилно състояние, една онкоболна жена отказа да се качи на хеликоптера”, разказа д-р Диана Станева от ВМА-София.

По-късно втори хеликоптер излетя от авиобаза Крумово на хуманитарна мисия за доставка на хранителни продукти и медикаменти, а трети хеликоптер замина на нова спасителна мисия.

„Всичко е в снежна покривка около 2 метра и единственият начин да се спусне човек и доктор е с хеликоптер и лебедка”, твърди командирът на екипа Димитър Бабачев.

В Кърджали заради несправяне със ситуацията беше уволнен директорът на областно пътно управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase