Снимка: архив, БулФото

Трима български скиори са загинали под лавина в района на хижа "Яворов", съобщи Радко Божинов, секретар на туристическо дружество "Пирин" в Разлог, което стопанисва хижата, пред БТА.

Инцидентът е станал днес около 14.00 часа. Сигналът за случилото се е получен около 14:45 часа на тел.112. По първоначални данни група от около 17 души е била настанена в хижата, като тримата пострадали са карали ски в район, който не е пригоден за такава цел, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Лавината е затрупала тримата мъже на възраст 29 години, 34 години и 38 години, всички от София, вследствие на което те са починали. Към момента към мястото на инцидента пътуват аварийно-спасителни екипи.

Скиорите са се спускали по улея под връх "Безименен", който се намира срещу хижата, когато е тръгнала и лавината.

Преди още планинските спасители да достигнат до мястото на инцидента, останалите скиори от групата на затрупаните успели да ги извадят от снега, но те били загинали, разказа Божинов.

Той самият е предупреждавал младите хора, които били отседнали от няколко дни в хижа "Яворов", да не се спускат, защото лавинната опасност след падналите снеговалежи е много висока, но те не го послушали.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев е бил осведомен веднага за инцидента и с неговото съдействие от близкия скицентър "Кулиното" е разрешено да бъдат предоставени за нуждите на спасителните екипи два ратрака - машини за обработка на сняг, с които те да се придвижват.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров съобщи, че са изпратени три шейни на Планинската спасителна служба, които да свалят откритите тела на тримата в града.

"За голямо съжаление те са загинали. За съжаление тези млади хора сами предизвикаха своята съдба въпреки всички препоръки”, подчерта Григоров пред "Фокус".

Той поясни, че става дума за близо 2 метра сняг и хиляди тонове са паднали върху туристите.

По думите му отново ставаме свидетели на неразумно каране по ски пистите и несъобразяване с указанията и с метеорологичните условия, което поставя на сериозно изпитание и живота на планинските спасители.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase