Снимка: Reuters, архив

Българската армия ще участва в учения на НАТО през юли в Украйна, съобщава в. „Труд“.

От министерството са категорични, че участието на войската ни няма нищо общо с конфликта в страната, а ученията са планирани отдавна.

Все още не е ясно колко български бойци ще заминат за Украйна. Предстои конференция, на която ще бъде взето решение за числеността и въоръжението, които ще изпратим, коментират от ведомството пред всекидневника.

Ученията са кръстени „Rapid trident" и „Saber guardian".

„Saber guardian", което сега ще бъде в Украйна, през март миналата година беше на учебния полигон в „Ново село" до Сливен. В него взеха участие над 700 военнослужещи от 12 държави - Армения, Азербайджан, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна. За основна цел на учението беше посочено повишаването на регионалното сътрудничество между страните, боеспособността и оперативната съвместимост на НАТО.

Засилено ще бъде през годината присъствието на американската армия у нас. Планирани са 22 учения на наша територия. В тях ще се включат няколко десетки военни, както и изтребители Ф-16. Всяко от ученията ще продължи около 2 седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase