Владимира Янева Снимка: архив, БТА

Висшият съдебен съвет прие оставката на съдия Владимира Янева като ръководител на Софийския градски съд.

15 от членовете на съвета гласуваха "за", само един се въздържа.

Още по темата
Съдия Владимира Янева подаде оставка от длъжността във вторник. Само преди седмица пък ВСС единодушно реши да я отстрани като съдия и председател на Софийския градски съд, докато приключи досъдебното производство срещу нея за подписване на разрешенията за СРС по разработката "Червеи". Предложението за това беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров.

За временно изпълняващ длъжността на админинистративен ръководител на Софийски градски съд бе избран съдия Владимир Йорданов от ВКС, предложен от председателя на ВКС Лозан Панов.

Панов аргументира предложението си, че съдия Владимир Иванов може добре да се справи със задължението си като временен председател на СГС.

Според него назначаването на съдия от същия съд не би могло да осигури необходимото спокойствие при работата на съда и затова ръководителят трябва да дойде отвън. 

Трябва да се потуши напрежението сред колегите, както и да се подобри начинът за разпределение на делата, коментира Лозан Панов. Ще бъде направена проверка на командированите съдии, както и основанията за командироването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase