Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изчака проверката на главния прокурор и на Сметната палата, която трябва да установи виновен ли е ген. Стоян Тонев в злоупотребите, в които го обвиняват.

Още по темата
Борисов обяснява в профила си във Facebook, че застава зад всеки до доказване на неговата вина.

Вчера премиерът запази мълчание по темата.

Източник от МС обаче обяви пред bTV, че той е снел политическата си подкрепа от Тонев, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато той е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология и е генерирала загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

Днес обаче Борисов уточнява, че решение по случая ще се вземе в зависимост от резултатите от проверките.

"Ако изнесената информация се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ. Но подчертавам, ако се докаже неговата вина", отсича Борисов.

Той разяснява, че който си върши съвестно работата, ще се ползва с подкрепата му, но ако има извършени нарушения, „то тогава ще им потърся отговорност“, и това се отнасяло както за кадри на ГЕРБ, така и за назначения от предишното правителство.

Борисов уточнява още, че вчера пред Изпълнителната комисия ген. Стоян Тонев е отрекъл да е извършвал злоупотребите, в които е обвинен.

„По тази причина го помолих да сезира незабавно главния прокурор и Сметната палата с искане да бъде извършена проверка във връзка с това, което беше изнесено“, казва премиерът и допълва, че решението на Изпълнителната комисия е да изчака резултатите от нея.

„Вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат. Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма „свещени крави“ – ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си – то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона“, категоричен е Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase