Снимка: БТА

Всеки трети българин у нас има близък или приятел в чужбина. Това сочат данните на сдружение „Тук-там“ и социологическа агенция ТНС ББСС.

Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над 3/4 от тях работят или учат в рамките на ЕС. „Имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот“, заяви Мариела Вачева от „Тук-там“.

По думите на Марчела Абрашева от ТНС ББСС тук не може да се говори за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. „Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние“, допълни още тя.

Жоро Пенчев, също от сдружение „Тук-там“, посочи, че едва 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната. По думите му това е положителна новина, тъй като хората очакват положителна промяна в България. „Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си“, поясни той.

Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за пенетрацията на смарт услугите в България.

От „Тук-там“ се надяват, че ще успеят да предоставят реални алтернативи на сънародниците ни в чужбина и да докажат, че и в България има възможности за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase