Снимка: БТА
fallback

Всеки трети българин у нас има близък или приятел в чужбина. Това сочат данните на сдружение „Тук-там“ и социологическа агенция ТНС ББСС.

Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над 3/4 от тях работят или учат в рамките на ЕС. „Имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот“, заяви Мариела Вачева от „Тук-там“.

По думите на Марчела Абрашева от ТНС ББСС тук не може да се говори за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. „Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние“, допълни още тя.

Жоро Пенчев, също от сдружение „Тук-там“, посочи, че едва 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната. По думите му това е положителна новина, тъй като хората очакват положителна промяна в България. „Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си“, поясни той.

Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за пенетрацията на смарт услугите в България.

От „Тук-там“ се надяват, че ще успеят да предоставят реални алтернативи на сънародниците ни в чужбина и да докажат, че и в България има възможности за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

до Анонимен 81

преди 9 години

И рейтингът на коментарите тук не е верен, но това не пречи да си вярвяш, нали?

74

банкеръ

преди 9 години

Настанало е време разделно за държавата ни.Хората,които опоскаха държавата имам в предвид финансовия ресурс и средствата за производство са некадърни да ги управляват.Системата има нужда от рестарт болезнен за всички.Едните мислят,че може да не плащат,другите не искат да работят за малко пари.Отделно тези дето са били на запад,по никакъв начин няма да се навият да робуват в собствената си родина.Баламите намаляват прогресивно и ако доходите не се повишът значително,ще се самозатрием,като нация.

73

peleti

преди 9 години

nema nujda da emigrirat. samo da mahnat centralnata bezpolezna administratsia. s mestna administratsia i mestni zakoni napred v 21 vek.

fallback