Снимка: архив Булфото

Днес* се навършват 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Датата ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

В храма „Света София” в столицата ще бъде отслужена Архиерейска панихидата. Службата ще започне от 17.00 часа, а в нея ще вземат участие предстоятели на столични храмове и други представители на клира на Българската православна църква. 

Програмата на Столична община включва литературно-музикална композиция с участието на актрисата Силвия Лулчева и хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков, съобщава агенция "Фокус".

Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър. 

В церемонията ще участват Росен Плевнелиев – президент на Република България, и Йорданка Фандъкова – кмет на София. Слово по повод славната и трагична годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода ще произнесе акад. Константин Косев, член на Общобългарския комитет „Васил Левски”. 

 По повод годишнината от смъртта на Васил Левски, вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Ловеч. В храма „Успение Богородично“ в града Попова ще присъства на Панихида за Апостола, която ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. Пред паметника на Васил Левски в Ловеч Маргарита Попова ще участва в церемонията за отбелязването на 142 години от гибелта на Апостола на свободата.

И най-младите ще споделят своето осмисляне на делото и заветите на Васил Левски – авторско есе, посветено на Апостола, ще изпълни Аделина Бисерова Велева от 12 „е” клас на 32 СОУ „Св. Климент Охридски” – София. В изпълнение на авторката ще прозвучи и стихотворението „Дяконът” от Илона Георгиева Кидикова от 7 „a” клас на СОУ „Любен Каравелов“ – Видин. Ученичката е победител в конкурса, обявен от Общобългарски комитет „Васил Левски” сред участниците в клубовете „Млади възрожденци” от цялата страна.

Клуб „Потомците на Левски” към ОУ „Васил Левски” – Златоград ще отбележи патронния си празник в Карлово.

Потомците ще се включат в Тържественото шествие, което ще започне от паметника на Апостола, и ще приключи в къщата-музей, където те ще се запознаят с всичко свързано с живото и делото на Васил Левски.

В клуба членуват ученици от 1 до 8 клас, по двама от паралелка. Задължително условие е, те да са получили похвални листове от училището, които се дават само за заслуги и принос към учебното заведение.

В Габрово за първи път по повод 142-годишнината от обесването на националния герой Васил Левски ученици ще застанат на почетен караул пред паметната морена на Апостола. Това съобщиха от общината.

Почетният караул е организиран от клуб "Млад възрожденец" при Националната Априловска гимназия, а учениците ще застанат за отдаване на почест между 10 до 12 часа днес. В памет на Апостола на свободата ще бъде отслужена панихида.

Деца от началното училище "Васил Левски" в града ще изпълнят музикално-поетична композиция, а оркестър "Габрово" ще свири на открито пред паметника на революционера възрожденски маршове.

Годишнината от обесването на Апостола ще бъде отбелязана днес и в Трявна. Там в двора на Старото школо ще се открие изложбата "Ученици рисуват Левски, Трявна и българската свобода", а панихидата ще бъде отслужена в храма "Свети Георги", където дякон Игнатий е пял при посещенията си в града преди век
и половина.

В Дряново годишнината ще бъде отбелязана с поклонение пред паметника на Апостола в центъра на града, а учениците от училище "Максим Райкович" ще изпълнят рецитал и драматизация под наслов "Васил Левски пред съда".

*Апостола е обесен на 6 февруари 1873 г. по стар стил. Тъй като България преминава от Юлиански към Грегориански календар или от стар към нов стил, към „старите дати“ преди 1 март 1900 г. бе трябвало да се добавят 12 дни. Затова според историците датата на обесването на Васил Левски е 18 февруари. Въпреки това датата, добила гражданственост, е 19 февруари.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase