Снимка: архив Булфото

Днес* се навършват 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна.

На този ден преди 142 г. е изпълнена смъртната присъда на Васил Левски. Мястото на обесването, което днес се намира в центъра на София, тогава е било в покрайнините на града.

В Националния музей "Васил Левски" в Карлово ще бъде показан филмът "1872-ра", посветен на Апостола. Продукцията е на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и телевизия "Алма Матер"

Възпоменателна общоградска церемония във Велико Търново ще започне от 16.30 часа пред паметника на Левски с представяне на победителите в конкурса за есе и за стихотворение на тема "Жив си, Апостоле!".

С прожекция на филм за Васил Левски в Карлово ще започне програмата, посветена на 142-та годишнина от гибелта на Апостола. Акцент в нея ще бъде възпоменателната церемония от 18.00 часа на площад "Васил Левски". След това програмата продължава със спектакъл на СОУ "В. Левски" - "Левски е в нас и ние го носим във времето".

Родственицата на Васил Левски Христина Богданова ще бъде гост на Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" в гр.Ловеч и на Клуба на дейците на културата в Ловеч. Тя ще разговаря с ловчалии за родовата памет и ценностите.

В Пловдив в 11 ч. ще бъде отслужена панахида м храм "Св. Св. Петър и Павел". Пред паметника на централната алея на Бунарджика пловдичани ще се преклонят пред живота и делото на Апостола.

С тържествена заря-проверка и редица прояви в Смолян ще се отбележи 142 години от гибелта на Васил Левски.

В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София-отец Тодор Митов. В изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е“. В последните си минути Васил Левски помолил изповедника си да се помоли Богу за иеродякон Игнатий. При залавянето на Апостола на 22 септември 1872 г. Димитър Общи и Тетевенския частен революционен комитет организират Арабаконашкия обир.

Историците и до днес спорят около залавянето на Апостола и дали поп Кръстю е човекът, предал героя на османските власти.

Васил Левски е деолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

*Апостола е обесен на 6 февруари 1873 г. по стар стил. Тъй като България преминава от Юлиански към Грегориански календар или от стар към нов стил, към „старите дати“ преди 1 март 1900 г. се добавят 12 дни. Затова и рождението на Васил Левски (6 юли 1837 г.) на 18 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase