Снимка: Булфото, архив
fallback

Асистенти и докторанти от държавни родни университети зарязват временно преподавателската си дейност и отново стават студенти. Целта е по този начин да се увеличи бройката на студентите редовно обучение и така да вузът да получи по-голяма държавна субсидия, съобщава "Монитор“.

Младите преподаватели са принуждавани да правят това от ръководствата на своите университети, твърди изданието.

На този етап държавната субсидия за висшите учебни заведения е по 1000 лв. годишно за всеки записан студент редовно обучение. Вратичката се състои в това, че в Закона за висшето образование няма никаква пречка и ограничения за кандидатстване.

Така на практика дори професор може да кандидатства, за да учи в друга област. И ако е приет редовно обучение, държавата е длъжна да плаща на университета за него по 1000 лева на година.

За „награда“, че са приети отново за студенти, докторантите не заплащат семестриална такса и така се водят студенти само на хартия. А останалите първокурсници дори и не подозират за съществуването на своите колегите, които никога не идват на лекции или на упражнения, съобщава още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

ени

преди 9 години

Справка - 1974 г. за едно място в технически университет -18 , за строителния институт - 16 човека. Влизаше се с математика - минимална оценка от изпита - 5,25. ( но тук не влизат такива като Цецка Цачева които са от рабфак без изпит - РАБОТНИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ)

23

В подкрепа на 26

преди 9 години

Неотдавна от ЕС ни напомниха, че в нормалните държави има съотношение между броя на университетите и числеността на населението - на около един милион човека се пада по едно висше училище.У нас висшите училища са над 50 (последно май се посочи цифрата 53). Значи, имаме университети, които би трябвало да подготвят висшисти, нужни на държава, чието население се равнява на 53 милиона човека!Отделно пък стои въпросът за качеството на висшето ни образование.

22

Защо не съобщават

преди 9 години

1/ Кои точно са тези висши училища?2/Колко от лекторите там са преподаватели и в други университети и колежи - тоест, колко процента от тях са от "хвърковатите чети",които от 20-30 години изнасят едни и същи лекции в различни ВУЗ-ове,писани по учебници от времето, когато самите те са били студенти?3/ Колко от тези "преподаватели-чергари" са връзкари с безсрочен трудов договор в БАН, където в годишните си отчети пишат само преподавателска дейност и от кумова срама - уж участие в някой проект?

fallback